Анализа на причините и решенија за искинување на облеката

Што е мана во облеката

Папките на облеката се однесуваат на феноменот дека облеката се растегнува од надворешни сили за време на употребата, предизвикувајќи предивата од ткаенината да се лизгаат во насока на искривување или ткаенини на шевовите, предизвикувајќи шевовите да се расклопат.Појавата на пукнатини не само што ќе влијае наизгледна облеката, но и намалување наизведба на облеката.

Главните причини за несогласувања

Анализа на причините и решенија за искинување на облеката1

квалитет на ткаенината

1. Извртување на предивото: Со цел да се истакне главниот ефект на зрнестата површина на ткаенината, некои ткаенини усвојуваат процесен дизајн во кој предивата за искривување се одвртуваат и предивата од ткаенините се силно извиткани, така што коефициентот на триење помеѓу искривувањето и предивата од ткаенини се намалуваат, предивата се мазни, а силата на кохезија е слаба.Лесно е да се предизвикаат предива за искривување и лизгање во правец на ткаенината.

2. Број на предиво: Ако разликата во бројот на предивото на искривување и ткаенини е преголема, разликата во површините на споеви помеѓу двете страни на точката на преплетување ќе се зголеми, површината на триење ќе се намали, а подебелите предива лесно ќе се лизгаат на потенки предива.

3. Структура на ткаенината: Под исти услови, ткаењето на диаглето и сатенот се повеќе склони кон пукнатини отколку обичниот ткаење.

4. Затегнатост на ткаенината: Поради малата затегнатост на ткаенината на лесните и лабавите ткаенини, предивата за искривување и ткаенини се лабаво наредени.Кога се применуваат надворешни сили, предивата лесно се префрлаат, пукаат или се лизгаат.Главните фактори кои влијаат на квалитетот на шиењето и пукнатините се густината на шевот, преклопување на шевовите, конците за игли и додатоците на шевовите.За различни ткаенини треба да се избере соодветна густина на бод.Главната причина за лизгање на шевовите е тоа што додатокот за шевовите е премал.Бидејќи додатокот за шевовите е мал или има малку преклопувања, предивото на лабавиот раб лесно може да се лизне од шевот.

Големината на силата на зглобот

На пример, генерално, шевовите на ракавите, рабовите на рамената, задниот капак на панталоните и другите делови имаат поголема веројатност да имаат пукнатини, бидејќи овие делови се релативно напрегнати и предизвикуваат шевовите да се лизгаат.

Квалитет на шиење облека

Ако густината на шевот е висока, има многу преклопувања, а додатокот за шевовите е голем, а шиењето на цик-цак начин, шевовите ќе бидат помалку склони кон пукнатини, и обратно.

Како да се подобри степенот на рипки во облеката?

Анализа на причините и решенија за искинување на облека2

За да се реши проблемот со раскинувањето на облеката и да се зголеми издржливоста, треба да се земат предвид следните фактори кои влијаат.

1. Подобрете ги перформансите на ткаенината, целосно разгледајте го влијанието на параметрите на процесот врз пукнатините при дизајнирање ткаенини, конфигурирајте ги разумно и обидете се да го зголемите коефициентот на триење помеѓу предивата за искривување и ткаенини за да го намалите лизгањето додека го одржувате стилот на ткаенината;

2. Процесот на производство на облека треба да биде различен според материјалот за да се подобри цврстината на шевовите и да се избегне лизгање;

3. Потрошувачите треба да изберат соодветни стилови според различни ткаенини.За лесни и тенки ткаенини или ткаенини кои лесно се лизгаат, тие треба да бидат лабави за да се намали силата на истегнување на шевовите.

Дали перформансите на шевовите и степенот на недостатоци во тестирањето на облеката се исто?

Анализа на причините и решенија за рипувања на облеката3

Што еизведба на цвест?

Изведбата на шевовите е општ термин за различни својства на шевовите.Според GB/T 21294-2014 “Тест методи за физички и хемиски својства на облеката“, го вклучува степенот на пукнатини, цврстината на шевот и цврстината на шевот на препоните.Степенот на пукање се проценува според степенот на одлепување на предивото откако шевот ќе се протега под одредено оптоварување, додека перформансите на шевот се проценуваат според различните својства на шевот.Може да се види дека изведбата на шевовите ги вклучува и перформансите на пукање.Релативно кажано, изведбата на шевовите е посеопфатна проценка на примероците.Во моментов, новоревидираните или објавените стандарди за производи за ткаена облека во основа ќе го користат индикаторот за „перформанси на шевовите“ наместо „ниво на недостатоци“.

На пример:

ФЗ/Т 81007-2022 „Самена и сендвич облека“ пропишува декабарањатаза изведба на шевовите се „пукнатини ≤ 0,6 cm, кршење на ткаенината, лизгање и кинење на конецот за шиење нема да се случи за време на процесот на тестирање на дефекти“.Тестот пред запирката е степенот на пропустот, а она што следи по запирката се барањата за другите својства на шевот.Може да се види дека проценката на шевовите на новиот стандард не е ограничена само на ризикот од лизгање на предивото, туку го вклучува и ризикот од оштетување на шевовите, што е посеопфатно и посоодветно со фактичката состојба од претходната проценка на степенот на пукнатини.

Анализа на причините и решенија за рипувања на облеката4


Време на објавување: Октомври-13-2023 година

Побарајте примерок извештај

Оставете ја вашата апликација за да добиете извештај.